7 Nisan 2009 Salı

Lopalar(Kupes)


Bizim buralarda Kupeslere Lopa deniyor.Bugün balık
satan bir arkadaşımın ğnünden geçerken yeni balık
getirildiğini gördüm neler gelmiş diye bakınca şaşırdım.
Şimdiye dek Lopaların böyle büyüğünü görmemiştim.
Her biri yarım kiloydu.Nasıl ve nerde yakalandığını
soramadım.Irıpların yasaklanması ile mi ilgili ,başka
bir nedeni mi var bilmiyorum.
Daha önceki yıllarda lopa avcılığı bayağı
zevkli geçerdi,daha sonra olta ile lopa avlıyanlar
yok oldu.Lopa avında teke dediğimiz çalı karidesi
kullanılıyor.3-4 iğneli köstekli olta takımı.Misina
ince tutuluyor,iğneler de oldukça küçük, tabii hafif
bir kurşun yeterli.Lopaların sık bulunduğu mevkiye
gidip demir atıyorsunuz ondan sonrası lopaların bulun-
duğu derinliği bulmak.Ben kayıktan file içine konmuş
ekmekleri sarkıtırdım,lopalar artık ordan ayrılmaz.
Sunma zamanları ikindi vakti başlıyor.Yeme sunduklarını
hissettiğiniz anda oltayı çekmek gerekiyor,refleks önemli
.Oğlumla lopa avına gittiğimizde o benden fazla yakalardı.
Lopa belki maddi olarak fazla değeri yoktu ama o günleri
özlüyorum.4-5 kayık yanyana demirler ,şakalaşarak balık
tutardık.Kayıkların fazla olması lopanın orada oyalanması
açısından olumludur.Sonra tekeler yok oldu,o gruplar
dağıldı bizler de lopa avını küçümser olduk.Lopa yakalan-
dığında gelişide heyacanlı olur.

2 yorum:

Apartman Balıkçısı dedi ki...

Muzaffer Hocam, kupa, kupes, kupez ve Lopa. Pek çok kişinin beğenmediği bu balık aslında güzel pişirildiğinde son derece lezizdir. Foça'da kızartırlar (gevrek bir şekilde) üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yerler. Ya da B..klu kebap yapılır, etleri ayıklanır ve üzerine has zeytinyağı ve limon sıkılıp afiyetle yenir.

Buralarda özellikle Sığacık tarafında böyle iri kupeslere sıkça rastlanır. Ancak ben kupesin ufağını ve tava yapılmış halini severim. Bildiğim en büyük Kupes Kaynarpınar'da yakalanmıştı. 1050 Gramdı. :)

Kupesin sinarit ve hatta trança ile aynı aileden olduğunu söylesem ne derdiniz? :)

MUZAFFER ÖZGEN dedi ki...

Biz de kupes'i çoğunlukla tavada
yeriz,ben de fazla irilerini
tercih etmem.Yoğurtlusunu duymamıştım.Izgarada da yaptığım
oluyor,malüm kolestrol.Terbiye
edip öyle ızgarasını yapıyorum.